Választási segédlet

Klímaberendetések típusai ...és minden egyéb információ, amit vásárlás előtt a klímaberendezésekről tudni érdemes

Itt választ kaphat sok olyan kérdésre, ami egy klímaberendezés kiválasztásánál felmerülhet.

Mi a splitklíma?

A splitklíma berendezések osztott rendszerű klímaberendezések melyek egy vagy több beltéri egységből (elpárologtató), és egy kültéri (kondenzátor és kompresszor) egységből állnak. A berendezések működéséhez a két egységet megfelelő módon rézcsőpárral és elektromos vezetékkel össze kell kötni, mert külön állóan nem működnek. A splitklíma berendezéseknek sokféle kialakítása létezik. Ezek közül a legismertebbek az oldalfali berendezések de ezen kívül gyártanak még mennyezetbe építhető ún. kazettás, mennyezet alá vagy parapetre szerelhetőt és légcsatornás típusokat. Alapvető működésük tekintetében mindegyik megegyezik. Csak a beltéri egységek kialakításában térnek el, annak érdekében hogy a legkülönfélébb területeken is alkalmazni lehessen ezeket. A splitklíma berendezések alkalmasak szinte minden területen hűtési és - most már a technika fejlődésével folyamatban egyre inkább - fűtési feladatok elvégzésére is. Ezeket a klímaberendezéseket javasoljuk lakások, irodák, üzletek, szerver helyiségek, és ipari létesítmények klimatizálására is.

 

Multi splitklíma

Osztott rendszerű klímaberendezés amely egy darab kültéri és kettő vagy több darab beltéri egységből áll. A csatlakoztatható klíma beltéri egységek száma függ a kültéri egység kialakításától (csatlakozási pontok száma) és a készülékek teljesítményétől. A multi klímaberendezések között a legelterjedtebbek a 2 illetve 3 oldalfali beltéri egységgel szerelhető típusok (duál és triál klímaberendezések). Ezek között vannak szettben megvásárolhatók, egy adott típusú kültéri egységhez csak a gyártó által párosított, és csak akkora darabszámú és teljesítményű beltérit lehet csatlakoztatni amennyit a szett tartalmaz. Vagy vannak szabadon variálható típusok, ahol módunk van a beltéri egységek közötti szabad választásban. Ezeknél a típusoknál egy kültéri egységhez csatlakoztatható akár 2-6 db esetenként még több különböző kialakítású klíma beltéri egység, oldalfali, légcsatornás, parapet,mennyezeti,és álmennyezetbe szerelhető kazettás típus is.
De ezeknek a klímaberendezéseknek is vannak korlátai oda kell figyelni a berendezések kiválasztásánál a kültéri és a beltéri egységek teljesítményére és az ezek között lévő szerelési távolságra. Ezeket a műszaki paramétereket a klímaberendezés gyártók táblázatokban megadják, de célszerű az ilyen multi klímák vásárlása előtt szakembereinktől tanácsot kérni. A multisplit klímákat leginkább lakások, családi házak, irodák és üzletek klimatizálására ajánljuk. 

A multi  klímaberendezések előnyei:

 • 1 db kültéri egység ezért kisebb a helyigényük.
 • Építészeti szempontból kevésbé rontja az összképet. 
 • A beltéri egységek külön szabályozhatók.
 • Egy kültéri egységre többféle beltérit csatlakoztathatunk. 

A multi klímaberendezések: hátrányai:

 • Nagyobb tömegű a kültéri egység ezért nehezebb a felszerelése, megfogatása.
 • A kültéri egység meghibásodása esetén több helyiség is hűtés nélkül maradhat.
 • Általában drágábbak mintha mono spliteket alkalmaznánk.
 • Nem lehet egyszerre hűtő- és fűtő funkciót alkalmazni más helyiségben lévő beltériknél.

 

Oldalfali spitklíma

A legáltalánosabban elterjedt klímaberendezés, ezeket a klímákat gyártják monó- illetve multi kialakításban, csak hűtő vagy hűtő-fűtő (ún hőszivattyús) változatban, hagyományos vagy inverteres kivitelben.
A tömeggyártásnak és a nagy eladott darabszámoknak köszönhetően áruk az utóbbi időkben jelentősen lecsökkent, ezért ezekkel a klímaberendezésekkel viszonylag olcsón és gyorsan megoldható az épületek klimatizálása. A jobb levegő minőség érdekében különböző szűrő- és légfrissítő kiegészítőkkel látják el a beltéri egységeket. Ezek között megtalálhatók a hagyományos por és pollen és szagtalanító szűrők, antibakteriális szűrők, elektrosztatikus plazma szűrők, anion generátorok stb. és találunk közöttük friss levegő bejuttatására alkalmas légcserélős beltéri egységeket is, (HITACHI). A beltéri egységek típusai között vannak hagyományos fehér illetve modernebb színes előlappal szerelt laposabb kivitelű a belsőépítészethez jobban igazodó egységek is (LG ART-COOL , SAMSUNG MONT BLANC) .
Az oldalfali klímákat lakásokba, irodákba, kisebb üzletekbe és ipari létesítményekbe, valamint kisebb szerverhelyiségek klimatizálására ajánljuk. 

Az oldalfali splitklíma előnyei:

 • Viszonylag olcsó készülékek
 • Egyszerű és gyors szerelhetőség
 • Szinte bármilyen területen és helyiségben alkalmazhatók

Az oldalfali splitklíma hátrányai: 

 • Az olcsóbb készülékek nem túl esztétikusak esetenként erősebb léghang
 • A levegő eloszlatása a helységekben nem túl jó, főleg alacsony belmagasságnál
 •  Viszonylag kis teljesítményű berendezések

Parapetes klímaberendezések

Ezeket a klímaberendezéseket ott alkalmazzuk ahol nincs megfelelő függőleges oldalfal felület, vagy ha esztétikailag vagy építészetileg nem lehet magas falra elhelyezni a klíma beltéri egységeket. A berendezéseket lehet padlóra vagy a padló felett kicsivel a parapetre elhelyezni úgy mint a radiátorokat. Ebben az esetben a készülék a padló felől szívja és felfelé a mennyezet irányába fújja a levegőt. A lapos kivitelnek köszönhetően a berendezéseket lehet a mennyezetre is szerelni ebben az esetben a berendezés alulról szívja és vízszintesen pedig kifújja a levegőt. A levegő irányának terelése érdekében nagyméretű terelő zsalukkal látják el a készüléket. Egyes típusoknál lehetőség van friss levegő csatlakoztatására valamint fűtő üzemmódban elektromos vagy meleg vizes rásegítő fűtés beiktatására.A parapet-mennyezeti klímaberendezéseket,
irodákba, üzletekbe, ipari létesítményekbe, kisebb teljesítményben lakásokba ajánljuk.

Parapetes klímaberendezések előnyei:

 • Vízszintesen és függőlegesen is szerelhetők.
 • Könnyen telepíthető ha nem akarunk megzavarni egy elegáns kialakítású belső teret.
 • Nagy teljesítményekben is elérhetők 16-18kW.
 • Viszonylag csendes működés.

Parapetes klímaberendezések hátrányai:

 • Viszonylag drága.
 • Az oldalfali klímaberendezésekhez képest nagyobb méret.

Kazettás klímaberendezések

A mai modern építészeti és esztétikai gyakorlat elengedhetetlen részét képezik a kazettás klímaberendezések ott ahol a nagyméretű terek jó légeloszlású komfortos klimatizálására van szükség. Ezeket a berendezéseket fix vagy kazettás álmennyezettel ellátott helyiségekben alkalmazzuk. A kazettás klímaberendezések a levegő irányának kifúvása szerint három fajta kialakításban készülnek: egyutas, kétutas, illetve négyutas kivitelben. Az egyutas kazettás típust az alacsony mennyezetű irodákba és szűk beépítési lehetőségekkel rendelkező családi házakba javasoljuk.

A kétutas kazettás típus ideális nagyobb nappalik, irodák, és kisebb üzletek klimatizálására.
A négyutas kazettás típus optimális hűtési megoldást kínál a nagyobb és tágasabb terekben. A rosszul szellőző helységekben lehetőség van friss levegő csatlakoztatására ezáltal kellemes és friss levegőt szállít akár huzamosabb ideig is zárva tartott és nagyobb létszámú helyiségekben. Kisebb teljesítményekben családi házak nagyobb teljesítményekben nagyobb méretű és -belmagasságú irodák és üzletek klimatizálására javasoljuk. 

A kazettás klímaberendezések előnyei:

 • Jó esztétikai megjelenés
 • Jó és nagyfokú légeloszlás biztosítása.
 • Beépített kondenzvíz szivattyúval van ellátva.
 • Nagy teljesítményekben is kaphatók 16-18kW

A kazettás klímaberendezések hátrányai:

 • Viszonylag drága kivitel.
 • Álmennyezet szükséges a beszereléshez.

Légcsatornás klímaberendezések

A légcsatornás klímaberendezések szabad utat biztosítanak a klimatizált levegő tetszés szerinti bármilyen irányba történő szállítására. Egy központi beltéri egységgel akár korlátlan mennyiségű helységbe szállíthatunk kellemes levegőt ennek csak a beépítésre kerülő légcsatorna hosszúsága és keresztmetszete szabhat határt. A légcsatornás klímaberendezések fő része egy nagy teljesítményű beltéri egység ami bármilyen kialakítású légcsatorna hálózatra csatlakoztatható ezáltal számos lehetőségünk nyílik bármilyen irányú légbefúvásra akár padlóból, mennyezetből vagy oldalfalról. A levegő irányítására nagyos sokféle kialakítású befúvó és elszívó rácsot és szelepet alkalmazhatunk ezek lehetnek elrejtve is. Ezáltal teljesen esztétikus a belső tér kialakításával harmonizáló klimatizálást tudunk biztosítani akár otthonunkról vagy egy irodáról legyen szó. Ezek a berendezések szinte minden területen alkalmazhatók, szállodák, üzletek, autó szalonok,éttermek, bárok, szórakozó helyek, ipari csarnokok és létesítmények, szerver helyiségek, és technológiai helyiségek stb. klimatizálására. Hűtésre és fűtésre egyaránt kiválóan alkalmasak. Kiegészíthetők elektromos,vagy meleg vizes fűtéssel, bármilyen minőségű szűrő betéttel, friss levegő részleges vagy teljes befúvására is alkalmasak.  

Légcsatornás klímaberendezések előnyei:

 • Strapabírók, hosszú élettartam
 • Megfelelő légcsatorna esetén szinte hangtalan
 • Sokféle alkalmazási terület
 • Esztétikusan kivitelezhető
 • Széles teljesítmény kínálat 2-40 kW-ig

Légcsatornás klímaberendezések hátrányai:

 • Viszonylag drágán kivitelezhető
 • Több helyiségre szétosztva nehézkes szabályozni
 • Ahol számít az esztétika ott álmennyezet szükséges

Inverter és az inverteres klímaberendezések

Az inverter lényegében egy fokozatmentes fordulatszabályzó a klímaberendezésekbe beépített elektronikai eszköz.
Ezeknek két csoportját építik a be: - AC - váltakozó áramú, itt a frekvenciát változtatja az inverter, vagy DC – egyenáramú, itt a feszültségszintet változtatja az inverter, ez a megoldás kicsit modernebb.

Az inverter a feszültségszint és a frekvencia változtatásával biztosítja a klímaberendezések kompresszorának és ventilátorának az áramellátását. Egy inverteres légkondicionálóban az inverter a kívánt hűtési- vagy fűtési teljesítménynek megfelelően változtatja a kompresszor fordulatszámát, ezáltal változik a klímaberendezés hűtő- vagy fűtőteljesítménye is. Ez egyenletesebb hűtést és akár 40% árammegtakarítást is eredményezhet. Ezt a megoldást az autók gázpedáljához lehetne hasonlítani ha gyorsítani akarunk nagyobb gázt adunk ezáltal nagyobb lesz a motor fordulatszáma és az autó gyorsul, ellenkező esetben pedig lassul. Alacsony fordulatszámon az autók is kevesebbet fogyasztanak.
 

Az inverteres klímaberendezések előnyei a hagyományos on-off klímaberendezésekkel szemben:

 • Gyorsabb és egyenletesebb hűtés és fűtés
 • Energia megtakarítás akár 40%
 • Sokkal kisebb hőingadozás a klimatizált helyiségben
 • Halkabb, rezonancia nélküli működés
 • Jobb hűtési- és fűtési teljesítmény akár mínusz 15 fok külső hőmérsékletig is fűthetünk vele (a hagyományos berendezésekkel maximum 0 és mínusz 5 fokos tartományban).
 • Kisebb áramfelvétel, induláskor nincs áramlökés ezáltal gyengébb elektromos hálózatról is üzemeltethetők.

Az inverteres klímaberendezések hátrányai a hagyományos on-off klímaberendezésekkel szemben:

 • Bonyolultabb működés ezáltal nagyobb meghibásodási lehetőség
 • Drágábbak mint a hagyományos berendezések a megtérülési idő kb. 3 év.

Ablakklíma

Az ablakklíma berendezések neve is arra utal hogy ezeket a berendezéseket ablakba vagy keskenyebb falakba lehet beépíteni. Az ablakklíma berendezések egyszerű kompakt berendezések, a működéséhez szükséges összes elemet egy dobozban foglalja magában. Kialakításából adódóan a beszerelésük viszonylag egyszerű de szükség lehet hozzá asztalos és üveges szakemberre is. A szakszerű beszerelés után csak csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra és a készülék már is üzemeltethető.

Ezeket a berendezéseket gyártják mechanikus kapcsoló és hőfokszabályzó egységgel valamint infravörös távirányítóval is. Az ablakklíma berendezések friss levegő bejuttatására is alkalmasak, előfordulnak fűtésre is használható modellek. Az ablakklímák viszonylag olcsó és megbízható berendezések, kezelésük és karbantartásuk egyszerű, nagy hátrányuk hogy zajosak és esztétikai megjelenésük sem előnyös. Inkább csak üzletek, kisebb hétvégi házak, raktárak klimatizálására ajánljuk.

 

Mobil klíma

A mobil klíma berendezések az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban telepíthető klímaberendezések, beszerelésük szakembert nem igényel, karbantartásuk is viszonylag egyszerűen és gyorsan elvégezhető. Nincs helyhez kötve, kerekeinek köszönhetően könnyedén áthelyezhető az egyik helységből a másikba. Könnyen kezelhetők nincs szükség kondenzvíz elvezetésre mert, ennek egy részét a készülék elpárologtatja és a maradékot egy tartályba gyűjti. Ha a tartály megtelt azt a készülék jelzi és ilyenkor ki kell üríteni.

A mobil klímaberendezések három féle kialakitásban készülnek ún. egy gégecsöves, két gégecsöves és mobil split kivitelben.
A mobilklíma berendezések előnye hogy mozgathatók könnyen beüzemelhetők. Hátrányuk ,hogy zajosak és csak kisebb helyiségek lehűtésére alkalmasak és egy jobb mobilklíma annyiba kerül mint egy splitklíma.

A mobilklímákat csak olyan helyre javasoljuk ahol más hűtési megoldás nem kivitelezhető.

Egy csöves mobilklíma

Az egy csöves mobilklímának egy darab gégecsöve van kb. 110-130mm átmérőjű ami a meleg levegő kivezetésére szolgál, ezt kell kivezetni az ablakon vagy fali átvezetésen keresztül a szabadba. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a klimatizálandó helység levegőjét használja fel a kondenzátor hűtésére és ezt vezeti ki a szabadba. Ezáltal nehézkes a hűtése és nagy az energiafogyasztása.

Két csöves mobilklíma

A kétcsöves mobilklíma kettő darab gégecsővel rendelkezik, ezért a működtetéséhez két darab kivezető nyílásra van szükség. Az egyik csövön a szabadból szívja a levegőt ez hűti a berendezés kondenzátorát, és az így felmelegedett levegő a másik gégecsövön keresztül távozik. Ez a megoldás jobb mint az egy csöves klímánál mert a helyiség klimatizált levegőjét nem fújja ki a szabadba. Ezért jobb az energia felhasználása de viszont két kivezetésre van szükség.

Mobil split klímaberendezés

A mobil split klímaberendezések rendelkeznek egy különálló egységgel ami a készülék kondenzátorát és ventilátorát tartalmazza. Ez az egység flexibilis csővel kb. 2-2,5 méter hosszú fixen össze van kötve a beltéri egységgel és ezáltal ki lehet helyezni a szabadba.. Néhány típusnál ez a csővezeték megbontható anélkül hogy a hűtőközeg eltávozna a rendszerből. A kültéri részt csak ki kell lógatni az ablakon vagy egy kis konzollal fel kell rögzíteni a falra. Méretileg ezek a klímák kicsit kisebbek mint a gégecsöves változatok de viszont az áruk magasabb.

 


További tudnivalók, Tippek a Kisokosban!

A döntési dilemmát leegyszerűsítheti egy rövid Űrlap kitöltésével!
Ugyanis
a készülék kiválasztásakor az alábbi szempontokat mind érdemes megvizsgálni!

 * szükséges hűtési teljesítmény kW (nem csak az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet számolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembevétele is!)

* a helyi adottságokat (hogyan lehet a kültéri egységet felszerelni, zajszintek, szerelhetőség, kondenzátum elvezetés, kültéri és beltéri közti vezetékhossz stb.)

* a beltéri egység illeszkedése a belső tér kialakításához (oldalfali, parapet, légcsatornázható, elburkolt, kazettás stb. kivitelek közt választhatunk)

* monosplitet vagy multisplitet válasszunk (beltéri egységenként egy. egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet csatlakoztassunk)

* ár/minőség arány (nem biztos, hogy az olcsó készülék kevesebbe kerül 2-3 év üzemeltetés után is!)

* eladás előtti és eladás utáni szolgáltatás (megbízható készülék kiválasztás, méretezés, szakszerű szerelés biztosítása, garancia érvényesíthetősége, alkatrészellátás biztosítása stb.)
Ehhez tájékozódjon kedvező beszerelési és karbantartási árainkról!
Vevőinknek ingyenes felmérés és tanácsadás!

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
BobCool Klíma Webáruház © 2019