Karbantartás

Miért fontos a karbantartás?

A klíma- és hűtéstechnikai berendezések karbantartásánál 3 fő szempontot kell figyelembe venni.

 • Az első szempont az egészségünk megőrzése: ne fertőződjön el a berendezésünk.
 • A második szempont az energia felhasználás csökkentése.
 • A harmadik szempont a berendezések élettartamának növelése.

Nyilvánvalóan ön is halott már tévében, rádióban ismerősöktől arról a tényről hogy egy nem- vagy rosszul karbantartott klímaberendezés bizonyos gombáknak, baktériumoknak táptalajául szolgálhat. Ezek között a legveszélyesebb a Legionelia pneumophila köznyelven a legionárius tüdőgyulladás, de ennek kialakulása a komfort klímaberendezésekben csekély. Magyarországon 2003-ban ismertté vált esetek száma 124, ebből a meghaltak száma 8 fő. Ebben a statisztikában egyetlen eset sem vezethető vissza a szobai klímaberendezésekre.

Sokkal nagyobb veszélyt jelent a beltéri egységekben elszaporodható penészgombák jelenléte aminek a spóráira sokan allergiásak. Ezenkívül számos allergiás és légúti megbetegedéseket okozhatnak a nem karbantartott klímaberendezések.
Számos légkondicionálókat gyártó cég kifejlesztett már különböző szűrőrendszereket és speciális bevonatokat (TOSHIBA, LG, SAMSUNG, HITACHI, PANASONIC stb.) ami csökkenti a klímaberendezések elfertőződésének esélyét de ezeket is időnként tisztítani kell. A beltéri egységek és kondenzvíz elvezető csövek tisztítására sokféle speciális vegyi aeroszol kapható ezek közül néhány termék a webáruházunkban is megvásárolható. Más lúgos, savas tisztítószerek a klímaberendezésekben károsodást is okozhatnak.

Mindemellett egy jó hír: a klimatizálás egészséges is lehet! A legkorszerűbb klímák inonizáló képességük által már nemcsak nem betegszünk meg, hanem akár oxigéndús, friss hegyi levegőt lélegezhetünk be!

A hűtő- és klímarendszerek üzemeltetői jelentős energia megtakarítást érhetnek el ha a berendezéseiket rendszeresen karbantartják. Egy Svédországban készített tanulmány szerint 164 vizsgált berendezés 87 százaléka már a beüzemeléstől számított rövid időn belül nem megfelelően üzemelt. Ennek legfőbb oka a hűtőrendszerek hőátadó felületeinek élkoszolódása. Ezeket a felületek, lamellákat a technika fejlődésével egyre sűrűbbre gyártják a jobb helykihasználás érdekében. Ennek a sűrűbb lamelláztatnak köszönhetően a por és egyéb szennyeződések könnyebben megtapadnak a felületen, és a hosszabb ideig nem tisztított berendezéseknél ez teljesen el is tömődhet. Az így lerakódott szennyeződések megakadályozzák a levegő szabad áramlását túlmelegedést, ezáltal nagyobb energia fogyasztást, rosszabb esetben a készülék leégését is eredményezheti. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok a klímaberendezések ahol nyárfák vannak a közelben mert ennek a szálló virága akár egy pár nap alatt is képes elszennyezni egy berendezést. Rendszeres karbantartás mellett akár 10-20 százalékos energia megtakarítást érhetünk el.

Nem beszélve arról hogy a klímaberendezésekre a gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát, ha az előírt karbantartásokat ami évente minimum egy alkalom hőszivattyús berendezéseknél évi két alkalom az üzemeltető rendszeresen elvégezteti és ezt a kitöltött karbantartási szelvénnyel igazolni is tudja.

A másik dolog ami a karbantartás mellett érvel a klíma- és hűtőberendezésekben található mechanikus forgó, mozgó alkatrészek és főként elektromos rendszerek működésének a felülvizsgálata. A mechanikus alkatrészek kopása csapágyak elhasználódása vibrációhoz és fokozatosan erősödő zajhatáshoz vezethet. Az elektromos rendszer felülvizsgálata fontos a megfelelő működés és energia fogyasztás érdekében, sőt egy elhanyagolt klímaberendezés akár súlyos áramütést is okozhat.

Van még egy fő probléma a klíma és hűtéstechnikai berendezéseknél amire nagyon oda kell figyelni, ez a hűtőközeg szivárgás ez több problémát is okozhat. Ami a legszembetűnőbb probléma hogy a berendezésünk nem fog megfelelően hűteni és ezáltal nő az energia fogyasztás és csökken a teljesítmény. Nagyobb hűtőközeg hiány mellett való üzemeltetés a berendezés tönkremenetelét is okozhatja. Másik és nem utolsó szempont bizonyos hűtőközegek környezet károsító hatása. A 1516/2007/EK Rendelet a 842/2006/EK rendelet alapján az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések általános szivárgásellenőrzési eljárásnak kell alávetni, ez az üzemeltető feladata. Pénzbírsággal sújtható.

Ezek tudatában nem kérdés, hogy mennyire fontos egy klímaberendezést karbantartani!

Egy átlagos klímaberendezésnél az alábbi karbantartási munkákat kell elvégezni:

 • A klímaberendezés beltéri egységének burkolatának tisztítása.
 • Beltéri egység szűrőinek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése ha szükséges cseréje.
 • Beltéri egység hőátadó felületének, cseppvíztálcájának és csövének valamint a ventilátor egységnek vegyszeres tisztítása.
 • Kültéri egység kondenzátorának sűrített levegővel, vagy erősen szennyezett felületnél nagynyomású mosóval történő tisztítása.
 • A klímaberendezés hűtőközegének nyomásellenőrzése.
 • A klímaberendezés csatlakozóinál hűtőközeg szivárgás ellenőrzés, ha szükséges a csatlakozások felülvizsgálata, utánhúzása.
 • Hűtőközeg utántöltés.
 • A klímaberendezés elektromos rendszerének felülvizsgálata.
 • A klímaberendezés mechanikai egységeinek felülvizsgálata.
 • A klímaberendezés megfelelő rögzítésének a vizsgálata.

Klíma karbantartás díja: alapdíj kiszállással 8.500.-Ft
Ezt meghaladó munkák esetén,- pl: napon tönkrement szigetelés javítása, szerkezeti beavatkozások, hűtőközeg pótlás, alkatrész csere, ill. különleges helyen elhelyezett kültéri egység- egyedi árajánlat alapján.

 

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
BobCool Klíma Webáruház © 2019