Energiabesorolás

Mit jelent az (energia) besorolás a klímaberendezéseknél?

Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, ezért az Európa Bizottság (EC) kidolgozott egy szabályzatot ami magába foglalja azt hogy minden klímaberendezésre egy tájékoztató címkét kell elhelyezni. Ami a vásárlóknak megmutatja azt hogy egy adott berendezés milyen energia felhasználási szinten üzemel. Tehát azt hogy egy klímaberendezés mennyire energiatakarékos és ebből adódóan mennyire környezetbarát az adott termék. A vásárló így eldöntheti hogy mennyivel járul hozzá a környezetvédelem megóvásához.

Az energiacímke az adott klímaberendezés energia-felhasználását mutatja, melyet hét különböző betűjelzéssel (A,B,C,D,E,F,G) és hét különböző színnel jelölt osztályba soroltak. Az A-val jelölt klímaberendezéseknek a legjobb az energia felhasználásuk a G-vel jelölt berendezéseknek pedig a legrosszabb.

Mi az EER tényező?
EER (Energy Efficiency Ratio) A klímaberendezések energiahatékonysága hűtési üzemmódban. Hűtési jósági mutatónak is lehet nevezni. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Azt mutatja meg hogy egy egység villamos áram felhasználásával hány egység hűtőteljesítményt tud leadni a klímaberendezés. Tehát ha 1 kW elektromos áram felhasználásával a klímaberendezésünk több mint 3,2 kW hűtőteljesítményt ad le akkor az „A” energia besorolású. Ezek nemzetközi besorolások.

Mit jelent a COP tényező?
COP (Coefficient Of Performance) a készülékek energiahatékonysága fűtési üzemmódban. Fűtési jósági mutatónak is lehet nevezni. A COP érték azt mutatja meg a fűtésre is alkalmas hőszivattyús klímaberendezéseknél hogy egy egység villamos energia felhasználásával hány egység fűtőteljesítményt tud leadni a klímaberendezés. Minél magasabb ez a számadat annál hatékonyabban tud fűteni a klímaberendezés. Ha egy berendezésnek a COP értéke nagyobb mint 3,6 akkor az „A” energia besorolású. Ezekkel a hőszivattyús klímaberendezésekkel akár már hosszú távon is fűthetünk jó hatásfokkal.

Tekintsen meg egy remek példát a Panasonic-tól!

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
BobCool Klíma Webáruház © 2019