Klimatizálás és egészégvédelem

Klimatizálás és egészégvédelem

Tudta Ön, hogy a klimatizálás még egészséges is lehet?

Kevesen tudják, de a klímaberendezések tökéletes eszközei a levegő tisztításának is, mely nélkülözhetetlen otthonunkban és munkahelyünkön. A légkondícionálókat manapság egyre korszerűbb szűrőberendezésekkel, pollenszűrőkkel, ionizáló készülékkel látják el, melyek által nemcsak nem betegszünk meg, hanem akár oxigéndús, friss hegyi levegőt lélegezhetünk be. 

Sokan vannak, akik még az egyre erősödő globális felmelegedés korában is ellene vannak a légkondícionáló beszerelésének. Régebben, kevésbé korszerű és karbantartás nélkül üzemeltetett berendezések használata során előfordultak különböző megbetegedések, melyek negatív megbélyegzésként maradtak sokunk tudatában a klímákkal kapcsolatban.

Tudnunk kell, hogy a légkondicionáló elsősorban azokra lehet veszélyes, akik sokat vannak klimatizált helyen. Valamint ha nincs rendszeresen karbantartva a levegőt szűrő berendezés, akkor nem fogja megfelelően szűrni a megjelenő baktériumokat, amik elszaporodhatnak. A Legionella baktériumok a hűtésért felelős kondenzvízben telepedhetnek meg. Amíg kismértékben vannak jelen, addig semmi probléma nem lehet, ám a szobahőmérsékletű vagy már 30-40°C-os vízben könnyen elszaporodnak. Ha bejutottak a levegőbe, influenzaszerű megbetegedést okozhatnak, ami ritkán súlyosabbra is fordul.

Az USA-ban már évtizedekkel ezelőtt természetes volt a légkondicionálás, azonban hazánkban csak a rendszerváltást követő években kezdett beépülni a gyakorlatba. Így most már Magyarországon is egyre elterjedtebbek azok az épületek, amelyekben mesterséges klimatizálás gondoskodik a szellőzésről, olyannyira, hogy sok helyütt még az ablakot sem lehet kinyitni és a levegőt télen-nyáron légkondicionáló berendezések biztosítják. Ezek nem a tiszta levegőt pumpálják az épületekbe, hanem a bent lévő levegőt szűrik meg és forgatják vissza. Ez jótékony lehet olyan embereknél, akik erősen szenvednek a pollenek okozta allergiától, mivel a kintről érkező allergének nem jutnak be, illetve a helységben lévőket pedig a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja.
Hőségriadó esetén még az időseknek is kifejezetten ajánlják az orvosok, hogy a hőguta, magas vérnyomás, kiszáradás elkerülése érdekében pár órát tartózkodjanak klimatizált helységekben, pl. áruházban.

Ha azonban a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem kellően tiszta, akkor ebben az esetben akár még több gondot is okozhatnak, mivel ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve, és a levegőbe jutva okozhat megbetegedést. A manapság rendkívül népszerű klímahasználat során a légkondicionált helyiségekben sokan panaszkodnak fejfájásra, bőrkiszáradásra, könnyező szemekre, rossz közérzetre, ízületi fájdalmakra. Legionárius betegség, Pontiac-láz, felfázás, reumatikus fájdalmak, általános rossz közérzet, rekedtség, torokfájás, nátha. Csak néhány példa a súlyos és enyhébb lefolyású betegségek közül, melyeket elsősorban a klimatizálás számlájára lehet írni.

Hogyan előzhetjük meg a betegségek kialakulását?

A leglényegesebb, hogy szakszerűen karbantartjuk a berendezést! Legalább félévente ki kell tisztíttatni, kicseréltetni a szűrőjét. Fontos, hogy a kondenzvíz ne maradjon a készülékben, hanem megfelelően el legyen vezetve. Használatkor bőven elegendő a 4-5 °C-kal hűvösebb hőmérsékletre hűteni a helyiséget, mint ami odakinn van. Ha ennél többet engedünk meg magunknak, akkor könnyen megfázhatunk. Ezzel egybefüggő, hogy ne üljünk közel a berendezéshez, hiszen, ha ránk fújja a levegőt, akkor is megbetegedhetünk. Mindig legyen nálunk pulóver, ha fázunk, vegyük föl. Szabadidőnket pedig töltsük a friss levegőn és ne a légkondicionált helyiségben még akkor is, ha sokkal melegebb van kinn. Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről sem. Egy kis felfrissülés után könnyebben megy a munka is. Természetesen fontos a jó közérzet, a megfelelő levegő és páratartalom körülöttünk. Szellemi teljesítőképességünk is növekszik ezáltal.  A „szárító" hatás ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. Immunrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük.
Mesterséges hűtésnél mindenképp figyeljünk oda a megfelelő működtetésre és elhelyezésre!

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.
Készítette: OpenCart Magyarország
BobCool Klíma Webáruház © 2019